zaterdag 18 februari 2012

In het nieuws: 'Wat is waar over voeding en drank?'


In de nieuwe categorie: 'In het nieuws' ga ik voor jou op zoek naar onderwerpen als eten en communiceren in de media. Dit kunnen trends zijn, maar ook informerende artikelen of meningen van personen. En vandaag ga ik mijn eerste vondst met jullie delen. Het gaat hier om een artikel waarin wij als consumenten niet meer weten wat nu gezond is en wat niet. Zo krijgen wij eerst te horen dat één glas rode wijn per dag gezond voor je hart zou zijn, nu hebben ze een nieuw onderzoek waarin blijkt dat rode wijn mondkanker veroorzaakt.

HELP! Wie kunnen we nog vertrouwen, maar misschien nog wel belangrijker: WAT kunnen we nog veilig in onze mond stoppen? 

Volgens de persvoorlichter van het Voedingscentrum moeten wij als consument niet zo veel waarde hechten aan individuele onderzoeken. Onderzoekers stappen namelijk snel al naar de pers met resultaten, maar vaak zijn deze niet eens wetenschappelijk onderbouwd.

Een baanbrekende stap zou zijn op het gebied van communicatie naar de consument de verordering van de EU. Die stelt namelijk dat de producenten een claim op voeding moeten kunnen bewijzen. Als zij dan goedkeuring daarvoor krijgen kunnen wij veilig dat ene biefstukje in onze mond stoppen. 


Tot die tijd: gebruik je boerenverstand! De Schijf van Vijf is nog steeds de beste leidraad voor een gezond eetpatroon. Hoe zit het met jouw eetgedrag? Geloof jij snel wat de media zegt?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten